Från planering till färdigt uterum

Hur vill du använda ditt uterum?

Ett lyckat uterumsprojekt börjar alltid med planering och eftertanke. Framför allt är det viktigt att du funderar över hur du vill använda ditt uterum. Vill du ha kvällssol? Hur stor del av året vill du kunna vistas i ditt uterum? Vill du ha ett uterum som sticker ut, eller vill du att det ska upplevas som en del av ditt hus? När du har svaret på alla frågor är det dags att välja dörrar, fönster och tak. Försök att uppnå en enkel väg till köket, det underlättar mycket om man slipper springa igenom hela huset med tallrikar och mat.

Skissa och mät

En bra tumregel är hellre för stort än för litet! Uterummet blir väldigt ofta din favoritplats i huset, vilket gör att du vill tillbringa mer tid där än planerat. Passa på att ta några kvm extra så att du för möjlighet att maximera dit nyttjande av uterummet och inte ånga dig i efterhand.

Glaset är den största delen

Den största materialvalet på uterum är glaset, därför bör man lägga mer kärlek på vilket glas man väljer till sitt uterum. En solig sommardag kan vara helt fantastisk men också olidlig i ett uterum, väljer man solskyddsglas minimerar man värmen och ljusinsläppet. Tänk på glaset och rådfråga utifrån ditt rums förutsättningar vilket glas ni bör välja till partier och glastak. Alla glas är alltid härdade, men kan adderas med olika funktioner såsom solskyddsglas, smutsavvisande.

Glas, plåt eller kanalplast tak?

Glas, plast eller plåt? Olika takmaterial har olika fördelar. Taket på ditt uterum är viktigt av många orsaker. Eftersom värme stiger uppåt så kan ett dåligt isolerat tak bli en riktig energitjuv. Taket är också en väldigt viktig del i utseendet och påverkar i hög grad upplevelsen ock komforten i uterummet. Vill du få in maximalt med naturligt ljus så som möjligt ska du välja genomskinligt takmaterial, antingen glas eller kanalplast. Både släpper igenom ljuset, men också värmen. Om ditt uterum ligger i söderläge är det klokt att använda opalfärgad kanalplast eller glas med solskyddsglas. Glastak ger en magiskt rymd i rummet och skapar ett väldigt luftigt rum, om ­rummet ligger i söderläge så rekommenderas solskyddsglas skarpt. Isolerat ­plåttak är valet för dig som vill ha bra isoleringsvärde och samtidigt minimera det naturliga ljuset.

Detaljerna

I ett uterum så är det verkligen detaljerna som gör skillnaden. De sista valen man gör när allting annat är bestämt avgör ofta hur nöjd man blir med helheten. Ta en extra funderare hur ni har tänkt med belysning, behandling av stommen, färgval.

Redo för ditt nya uterum? Kontakta oss på info@glasbutiken.se för ett personligt samtal eller möte via Teams.